Embert kutyájáról

Embert kutyájáról

A kutyában meglátni önmagadat

2018. április 26. - doriangray

Biztos sokaknak megvan az a jelenet a 101 kiskutyából, amikor Pongó az utcán sétáló kutya- gazda párosokat bírálja, akik szemlátomást nagyon hasonlítanak egymásra. És tegye fel a kezét az, aki még soha nem látta még kutyában a gazdát, vagy fordítva.

Pár éve már, hogy kutyaiskolán oktatok, és sokszor azon kapom magam, hogy a kutyák és gazdáik hasonló vonásait figyelem, és mintha tényleg lenne egyfajta hasonlóság kettejük között. És ez még csak a külső. Jobban megismerve őket, a személyiségük is feltárul előttem. És itt jön az érdekes rész, hiszen nem kell pszichológusnak lennem, és nem kell az embert magát analizálnom ahhoz, hogy megismerjem. Elég, ha a kutyát figyelem, az ő életét, szokásait, viselkedését veszem górcső alá, az elég sok mindent elárul a gazdájáról is.
Vagy épp a kettejük közti hasonlóságot tükrözi vissza, vagy a gazda valamely hiányosságát árulja el a kutya.

manbun-vs-dogbun-e1440700956876-960x540.jpg

Az első lépések

Az első a kutyafajta választás. Itt dől el, hogy sikerül e megtalálni azt, fajtát amivel passzolunk egymáshoz. Érdekes látni, hogy pl. magyar vizslás gazdik, mennyire hasonlítanak a kutyájukra. A vizsla mellett, -aki jelleméből fakadóan is egy zsizsgősebb, nyughatatlanabb fajta-, általában egy olyan gazda áll, aki jellemzően egy sportos, aktív életet élő személy, aki szintén ezerrel pörög, egy perc alatt 10-et él. Még nincs is kutyám, de már tud tanítani nekem valamit önmagamról. Hiszen kicsit meg kell vizsgálni önmagunkat, és fel kell tenni magunknak a kérdést: „Vajon milyen is vagyok ÉN? Milyen kutya passzolna hozzám leginkább? Az önvizsgálat fontos, mennyire látom magamat reálisan. Ez a döntés pedig, ha csak a kutyaválasztást nézem, jobb esetben egy évtizedre kihatással lehet az életünkre. De itt vagyok példának én magam. Szeretek elvonulni, nem szeretek túrázni, az én életemből se hiányzik egy állandóan mozgásért könyörgő, a házban fel alá császkáló kutya. Szerencsére az internet korában vannak már kutyás fórumok, ahol lehet tanácsot kérni és informálódni az adott fajtáról. Éljünk vele. Sok esetben persze a belső tulajdonságokon túl aztán a külső lesz az, az első benyomás, ami valamely irányba elvisz minket. És ha sikerrel kiválasztottuk a hozzánk legközelebb álló fajtát, akkor jön be a kutya egyénisége a dologba. Hiszen ahogy mi emberek is ezerfélék vagyunk, úgy igaz ez a kutyákra is, mindegyik egy külön személyiség. Amit érdemes már az elején megismerni. A kölyökkutya kiválasztásához  érdemes szakértőt hívni. Elérhető ugyanis kölyöktesztet végző szakember hazánkban is, aki segíthet nekünk a helyes döntésben. Egy velünk való beszélgetés után kiderül számára hogy milyen lenne az ideális kutya számunkra.

De nem kell kétségbe esni, ha ezt elszalasztottuk,és van már otthon egy kutyánk, akivel nem minden esetben találjuk a közös hangot. A kutya a legjobb személyiségfejlesztő tréner. Ő megmutatja, hogy miben kell fejlődnünk, és meg is adja a lehetőséget, hogy változtassunk. Általa lehetünk többek, mint amik vagyunk. Ezért is született meg ez a blog, hogy minél több kutyás olvashassa a saját kutyája által mesélt történetet, amit esetleg eddig nem értett meg, mert nem tudta, hogy kell olvasni bennük.

„A kutya tehát mindenre megtanít”- Hemingway után szabadon

A bejegyzés trackback címe:

https://embertkutyajarol.blog.hu/api/trackback/id/tr9413872722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása